FACE LIFT

Lifting lica – Zatezanje kože lica Ova intervencija podrazumeva korekciju opuštene kože lica, kako bi ono povratilo mladalački i svež izgled. To se postiže podizanjem i zatezanjem, ne samo kože koja sa godinama gubi elastičnost, već i potkožnih tkiva koja postepeno iščezavaju.

Ovom operacijom se ne zaustavlja biološki proces starenja, već se postiže da osoba za svoje godine izgleda mlađe i svežije. U praksi, često kombinujemo ovu intervenciju sa drugim tehnikama, u cilju uspostavljanja harmoničnih odnosa delova lica (ZATEZANJE ČELA I PODIZANJE OBRVA, KOREKCIJA OČNIH KAPAKA, LIPOSUKCIJA PODBRATKA, LIPOSKULPTURA, BOTOX INJEKCIJE, DERMOABRAZIJA).

Ponekad se ove tehnike izvode istovremeno, a ponekad odvojeno. Potrebna je prethodna provera opšteg zdravstvenog stanja i laboratorijskih analiza. Izvodi se u lokalnoj anesteziji i intravenskoj sedaciji ili u opštoj anesteziji. Intervencija traje od dva do tri sata. Klasična operativna tehnika podrazumeva rez kroz kožu iznad slepoočne regije, koji se spušta naniže ispod ušne školjke, a potom iza resice i ispod uveta, gde se završava u potiljačnoj regiji. Tanak sloj kože se odiže prema licu i vratu, a zatim se zateže mišićno-vezivni sloj (SMAS). Odignuta koža se povlači ukoso naviše i višak odstranjuje, a zatim se rez ušiva. U zavisnosti od izraženosti i lokalizacije problema, primenjuju se i manje obimne tehnike sa kraćim rezovima. Postoji i mogućnost zatezanja kože posebnim trajnim koncima bez vidljivih ožiljaka.

Uobičajeno zadržavanje u bolnici traje od jednog do tri dana. Lice je uvijeno mekim zavojima, a glava uzdignuta. Otok može biti blago do umereno izražen prvih nekoliko dana, uz pojavu krvnih podliva. Zavoj se može skinuti drugog dana radi pranja kose. Konci se skidaju nakon sedam dana. Povlačenje otoka i podliva traje do dve nedelje. Neosetljivost kože lica u tom periodu ima prolazni karakter. Povratak na posao zavisi od obima intervencije, toka oporavka i profesije. Ne preporučuju se intenzivnije aktivnosti u periodu od mesec dana.

Treba izbegavati dugotrajnije izlaganje lica suncu do šest nedelja. Na definitivne rezultate treba sačekati do šest meseci. Retko su uočljivi ožiljci ili proređenost kose na njima, kao i oštećenja ličnog živca.