LIPOSUKCIJA

Liposukcija je hirurška procedura kojom se odstranjuju-usisavaju nepoželjne masne naslage sa određenih delova tela.

To je bez sumnje najpopularnija estetska intervencija u celom svetu. Veliki broj zadovoljnih pacijenata opravdava njenu efikasnost u oblikovanju tela. Liposukcija nije metoda izbora u lečenju preterane gojaznosti. Ona je efikasna u tretmanu ograničenih masnih naslaga, koje se ne smanjuju ni nakon sprovedenih dijeta i vežbanja. Najčešće tretirane regije su podbradak, nadlaktice, dojke, slabine, stomak, bokovi, natkolenice, kolena i potkolenice. Uspešno se odstranjuju i nakupnine masnog tkiva u vidu izraštaja, poznatije kao lipomi.

Pre Operacije:

Važno je naglasiti da kvalitet kože značajno utiče na krajnji rezultat. Čvrsta i elastična koža je preduslov za postizanje poželjnih pravilnih i ravnomernih kontura. Preterano opuštena i neelasticna koža zahteva sasvim drugi tretman. Treba razumeti da liposukcija samostalno ne poboljšava namreškanu kožu označenu kao celulit.

Ako se kombinuje sa drugim tehnikama (ENDERMOLOGIJA i INDERMOLOGIJA) onda se mogu očekivati značajna poboljšanja ovako izmenjene kože. Provera opšteg zdravstvenig stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Oni treba da budu psihološki stabilni i realni u svojim zahtevima i očekivanjima.

Operacija:

Intervencija se izvodi najčešće u kombinaciji lokalne anestezije i intravenske svesne sedacije, koja pacijentu pruža dobar komfor. Ponekad je potrebna opšta anestezija.

Operacija traje od jednog do tri sata u zavisnosti od obima tretiranih regija. Postoji nekoliko različitih tehnika liposukcije u zavisnosti od načina razmekšavanja i usisavanja masnog tkiva. Sve podrazumevaju prethodno ubacivanje tečnosti određenog sastava u tretiranu regiju dok se ne postigne njena čvrstina i nadutost. To se vrši kroz male rezove. Kasnije se kroz iste rezove uvode posebno oblikovane kanile kojima se masno tkivo prvo razmekšava mehanički ili ultrazvučnim talasima, vibriranjem kanila, laserom, a potom usisava pomoću negativnog pritiska. Na ovaj način omogućeno je odstranjivanje veće količine masti sa minimalnim gubicima krvi. Maksimalna količina masti koja se može bezbedno odstraniti zavisi od zdravstvenog stanja pacijenta, njegove težine, istovremenih drugih intervencija i sl. Ali ne više od 10% težine. Često se nameće potreba za preoblikovanjem pojedinih delova tela putem preraspodele masti tj. mast uzeta iz jednog dela tela može se efikasno upotrebiti za korekciju nedostataka masti ili deformiteta u drugim delovima tela. Ova tehnika poznata je pod nazivom LIPOSKULPTURA.

Nakon Operacije:

Zadržavanje u bolnici može biti od nekoliko sati do jednog ili dva dana što zavisi od obima intervencije. Pacijent nosi posebno izrađene elastične steznike nekoliko nedelja. Njihova uloga je da smanje otok i omoguće skupljanje kože u tretiranoj regiji. Bolovi su blagi ili umereni i lako se kontrolišu lekovima. Krvni podlivi su minimalni. Može postojati gubitak svih osećaja u regiji, ali je to prolaznog karaktera. Konci se skidaju nakon pet do sedam dana. U postoperativnom tretmanu se ne sme zanemariti značaj masaže, nege kože i kompresije. Povratak na posao se može očekivati i nakon nekoliko dana, zavisno od obima intervencije, oporavka i profesije. Intenzivnije fizičke aktivnosti treba izbegavati dve do tri nedelje. Predlažu se svakodnevne lagane šetnje. Liposukcija se ubraja u pouzdane i bezbedne intervencije sa retkim komplikacijama, ukoliko se izvodi od strane edukovanih specijalista plastične hirurgije. Definitivni rezultati se procenjuju nakon šest meseci.