ABDOMINOPLASTIKA

Abdominoplastika je hirurška intervencija koja podrazumeva odstranjivanje viška kože i masti sa srednjeg i donjeg dela stomaka uz zatezanje mišića trbušnog zida. Podjednako je efikasna i kod žena i kod muškaraca koji imaju veće ili manje naslage masnog tkiva uz opuštenu kožu stomaka, a što se ne može popraviti dijetom i vežbama. Poseban značaj ima kod žena kod kojih su usled trudnoće mišići prednjeg trbušnog zida rastegnuti.

Pre Operacije:

Pacijentima sa preteranom telesnom težinom koji nameravaju da oslabe, savetuje se odlaganje intervencije do završetka dijetetskog režima. Operaciju takođe treba odložiti i kod žena koje planiraju trudnoću, jer postoji realna mogućnost popuštanja zategnutosti mišića trbušnog zida tokom trudnoće. Ukoliko je pacijent imao neku raniju hiruršku intervenciju na stomaku, o tome mora obavestiti hirurga i upoznati ga sa svim detaljima. Provera opšteg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je neophodna.

Operacija:

Intervencija se izvodi u opštoj anesteziji i traje dva do tri sata. Pravi se dugačak rez od jedne do druge karlične kosti iznad stidne regije. Koža i potkožno masno tkivo stomaka se odvajaju od mišica trbušnog zida do rebarnih lukova. Pupak se prethodno okruži rezom i ostaje fiksiran na svom mestu. Zatezanje mišića se vrši jakim koncima, čime se postiže čvrstina prednjeg trbušnog zida uz naglašavanje struka. Nakon povlačenja naniže, višak kože i masnog tkiva se odstranjuju. Kod pacijenata sa manje izraženim problemom mogu se primeniti mini procedure. U ovom slučaju se pravi kraći rez i primenjuje LIPOSUKCIJA za odstranjivanje viška masnih naslaga.

Nakon Operacije:

Obavezno zadržavanje u bolnici traje dva do tri dana. Dren se vadi drugog dana, a konci skidaju nakon sedam dana. Pacijent nosi elastični steznik nekoliko nedelja. Rano ustajanje iz kreveta je preporučljivo i praktikuje se već od prvog dana. Blag otok stomaka, ponekad praćen bolovima umerene jačine, ostaje primetan nekoliko dana. Povratak na posao zavisi od obima intervencije, toka oporavka i profesije, i može se očekivati nakon tri do četiri nedelje. U periodu od mesec dana treba izbegavati intenzivnije fizičke aktivnosti, podizanje teških predmeta i slično. Kod obimnijih intervencija postoji mogućnost dugotrajnijih promena u osetljivosti kože stomaka. Prvih meseci ožiljci su tvrdi i ružičasti. Tek nakon pola godine oni omekšavaju i blede, ali gotovo uvek ostaju primetni.

Povoljno je što mogu biti pokriveni donjim vešom.