Ishodi plastičnih operacija mogu da donesu poprilično velike promene u izgledu pacijenata, pa i uticati i promeniti život. Ali, o mogućim komplikacijama pacijenti malo ili ništa ne znaju, pa im se olako prepuštaju . Najbitnije je da pacijenti imaju realna očekivanja, šta je njihovo telo u stanju da podnese i šta da zahtevaju od svog hirurga. Nije realno doći i reći da želite da ličite na neku poznatu ličnost. Hirurg ne može od vas da u potpunosti promeni vaš izgled, ali može da vas ulepša. Nemojte podleći uticaju drugih iz vaše bliže okoline, porodice, roditelja ili socijalne sredine.

Zahvat treba da uradite zbog vas samih, a ne zbog drugih. plasticna-operacija Pojedini hirurzi koji su svesni rezultata i mogućnosti operacija mogu vas odgovoriti i odbiti da obave željeni zahvat, jer smatraju da zahvat nije dobar po vas. Naravno, uvek ima i hirurga koji rade sve operacije na zahtev svojih pacijenata, bez obzira na to da li su one dobre ili ne. Najvažnije je da izgradite zdravu komunikaciju sa svojim doktorom, i kroz razgovor sa njim saznate šta sve možete da uradite. To je bitno, prvenstveno, zbog vašeg zdravlja.

Pacijenti treba dobro da razmisle zbog čega, zapravo, rade operaciju. Povećanje grudi neće vratiti i pridobiti ljubav druge osobe, lifting lica neće učiniti da vas neko drugi gleda drugačijim očima, liposukcija vam neće obezbediti povišicu koju niste dobili. Plastična operacija može da poboljša i utiče na vaš život,da budete sigurniji u sebe i svoje kvalitete, ali ga ne može promeniti u celosti. Pojedini pacijenti nakon urađene operacije nisu zadovoljni postignutim rezultatima, pa požele novu radi ispravke. Ili, pak, zavole rezultate, pa upadnu u krug isprobanja novih zahvata. Svakom novom operacijom žele da izgledaju savršeno, a svi znamo da savršenstvo ne postoji. Nije lako popraviti loše izvedene zahvate. Korektivna hirurgija je veoma komplikovana i rizici su povećani, za razliku od svega što se vidi na televiziji. Najpoznatiji slučaj loše urađene operacije imamo kod poznatih ličnosti. Plastični hirurzi moraju biti i doktori i savetnici osobi koju su sreli svega nekoliko puta, samim tim i ovo je za njih veliki i težak posao. Oni se trude da ga rade u korist svojih pacijenata. Vodite računa pri izboru doktora. Nestručno izvedene operacije mogu dovesti do toga da se usta iskrive, postoje slučajevi kad su žene ostale bez bradavica, ili da ostane višak kože na telu. Najbolji način da odredite koju operaciju želite da izaberete i da li je bezbedna za vas je konsultacija sa pravim plastičnim hirurgom.